“Ik dacht eerst: zuivelmachines? Dat is niks voor mij.”
Na zijn studie Bedrijfskunde had Robin niet gedacht dat hij in de zuiveltechniek zou belanden. “Ik ben niet zo technisch aangelegd,” vertelt hij. Toch besloot hij, op aanraden van een vriend, op gesprek te gaan bij Lekkerkerker. “Een paar weken later zat ik op kantoor, en het bleek veel leuker dan ik had verwacht.”
Robin begon bij Used Dairy Equipment in een ondersteunende rol, waar hij vooral bezig was met klantvragen en mailings. “Maar toen ik vaker in contact kwam met klanten, ontdekte ik hoe leuk dat was: schakelen, meedenken, adviseren. Daar kreeg ik echt energie van.”
Inmiddels is Robin doorgegroeid tot Sales Manager bij Lekkerkerker Dairy & Food Equipment. Hij helpt klanten die willen opschalen of hun productie willen aanpassen – van het verwerken van meer melk tot het uitbreiden van een kaaslijn. “We kijken samen wat technisch past, wat er beschikbaar is en hoe we dat op een slimme manier kunnen inzetten.”
Hij reist daarvoor regelmatig naar klanten en beurzen in heel Europa. “Engels is bijna onze voertaal. We werken internationaal, met Europa als kernmarkt. Maar ook daarbuiten weten klanten ons te vinden, van het Midden-Oosten tot Zuid-Amerika
Sales, maar dan op z’n ‘Lekkerkerkers’
Verkopen bij Lekkerkerker is geen kwestie van brochures rondsturen waar de klant vervolgens een keuze uit kan maken. “Wij werken met wat al op de markt is: gebruikte machines die we zelf inkopen en reviseren. Alles is maatwerk. Je moet dus goed aanvoelen wat een klant nodig heeft en weten wat technisch mogelijk is.”
En dat maakt het werk volgens Robin juist zo interessant. “Elke situatie en aanvraag is anders. Soms moet je creatief zijn, soms vooral goed luisteren. Daarnaast moet je het vertrouwen van de klant winnen. Want dit zijn geen snelle aankopen, maar investeringen waar een klant jaren mee vooruit moet. Dan moet het kloppen, tot in de details. Onze klanten willen maar één ding: productie draaien zonder gedoe. En daar zorgen wij voor.
Samen groeien, samen lachen
Robin praat minstens zo enthousiast over zijn team als over zijn werk. “De sfeer intern is gewoon goed. We werken hard, maar we maken ook veel lol. Het is een open cultuur, je helpt elkaar en er is weinig hiërarchie.”
Het team is stabiel, met collega’s die al jarenlang bij het bedrijf werken. “Je leert van elkaar, je bouwt samen iets op. En je krijgt ruimte om te groeien. Ik ben hier begonnen na mijn studie en werk nu aan grote internationale verkooptrajecten. Die ontwikkeling, daar ben ik trots op.”
Tweedehands als slimme en duurzame keuze
Wat Lekkerkerker onderscheidt, is volgens Robin de combinatie van ervaring, kennis en praktische slagkracht. “We hebben een eigen werkplaats waar machines volledig worden gereviseerd. En een logistiek team dat alles regelt, van demontage tot installatie wereldwijd. Dat zie je zelden, zeker niet op deze schaal.”
En dan is er nog het duurzame aspect. “We waren eigenlijk al duurzaam voordat het een trend werd,” lacht Robin. “We geven machines uit de jaren ‘80 of ‘90 een tweede leven. Dat scheelt enorm in grondstoffen, energie en CO₂-uitstoot.” En dat verhaal slaat aan, merkt hij. “Steeds meer klanten kiezen bewust voor refurbished apparatuur. Niet alleen vanwege de prijs, maar juist ook vanwege de impact op de wereld.”
Wat verandert er in de zuivelwereld?
De zuivelsector is volop in beweging. “Productie verschuift steeds vaker naar Oost-Europa, onder andere vanwege stikstofmaatregelen en lagere kosten,” vertelt Robin. “En hoewel mensen minder melk drinken, groeit de vraag naar zuivelingrediënten zoals boter en melkpoeder. Die worden in allerlei voedingsproducten verwerkt.”
Een andere ontwikkeling die Robin op de voet volgt, is de opkomst van plantaardige zuivelvervangers. “Ik vind het goed dat die er zijn. Minder dierlijke productie kan voordelen hebben, zeker in landen met een hoge milieudruk,” zegt hij. “Maar we moeten wel eerlijk blijven kijken naar het hele plaatje.”
Volgens Robin wordt er soms te makkelijk aangenomen dat plantaardige alternatieven per definitie beter zijn. “Het productieproces van bijvoorbeeld havermelk is behoorlijk energie-intensief. En als je kijkt naar voedingswaarde, dan biedt zuivel gewoon nog altijd veel: het zit vol eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.” Daarom pleit hij voor balans.
Vooruitkijken met vertrouwen
Robin ziet nog veel potentie in de markt voor gebruikte zuivelmachines - en daarmee ook voor Lekkerkerker. “Er zijn wereldwijd steeds meer klanten op zoek naar efficiënte, betaalbare en betrouwbare apparatuur. En daar kunnen wij goed op inspelen.”
Ook de manier van werken verandert. “Waar klanten vroeger veel technische kennis in huis hadden, verwachten ze nu dat wij actief meedenken. Van het eerste idee tot en met de opstart.” Wat Robin betreft maakt dat het werk alleen maar leuker. “Geen dag is hetzelfde. Je schakelt met mensen over de hele wereld, denkt inhoudelijk mee en levert iets op dat er echt toe doet. Werk om trots op te zijn dus.”